Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Din beredskap

Vid samhällsstörningar som elbortfall, översvämning, vattenavbrott eller i värsta fall krig är det viktigt att man har en beredskap för att klara sig själv. Varje enskild individ i Sverige har ett ansvar att klara sig i minst en vecka utan hjälp från samhället.

Det betyder att du ska vara beredd på att ordna vatten, värme och mat. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till väldigt mycket. Vid exempelvis transportstörning, skogsbränder, terrorangrepp eller smittspridning kan vår vardag komma att påverkas och efter en kort tid blir vår vardag besvärlig om:

  • El försvinner, därmed ingen belysning, inget vatten och ingen värme.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla.

De allra flesta av oss har aldrig varit med om något liknande storskaligt. Det går knappt att föreställa sig mörka städer och vägar, utkylda bostäder, mat som förstörs, långa köer och stora problem med att få information om vad som händer. Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en mental beredskap. Att bli orolig om något händer är inget konstigt. Det viktiga är att kunna hantera oron och att hjälpas åt. Medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris.

Så här kan du förbereda dig

  • Mat

    Idag är vi beroende av att det kommer matleveranser till våra butiker varje dag, vid exempelvis transportstörningar eller större strömavbrott skulle hyllorna i affärerna snabbt bli tomma. Att ha mat och resurser för att tillaga mat till ditt hushåll i några dagar utan exempelvis el är en del i hemberedskapen. Förbered dig genom att:

    • Ha ett extra lager av det du brukar äta
      Se till att alltid ha ett extra lager hemma, köp extra av sådant som du ändå brukar köpa. Att ha ett lager som gör att du och de i ditt hushåll kan äta i några dygn utan att handla är ett bra sätt att vara förberedd.
    • Utrusta dig med sprit- eller campingkök
      Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Använd sprit- eller campingkök istället. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig.

    Kom också ihåg att det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute.

    Vill du ha hjälp med vad du kan ha hemma? Klicka här för läsa mer.

  • Information

    Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga. Via följande kanaler kan du få information:

    • Kommunens webbplats trosa.se
      Vid en kris eller samhällsstörning prioriterar Trosa kommun att snabbt få ut information på kommunens webbplats. Viktig lokal information kan finnas på kommunens webbplats och Facebooksida.
    • Informationsplatser
      Beroende på samhällsstörning kan Trosa kommun behöva anpassa kommunikationskanaler. I dess mest primitiva former kan det vara anslag. Trosa kommun upprättar informationsplatser på Trosa stadsbibliotek, biblioteket Navet samt Bibblan Birk. Trosa kommun har även möjlighet att nå ut via radio vid en allvarlig samhällsstörning (se nedan).
    • Lyssna på radio
      Vid en kris ska du lyssna på din lokala P4-kanal. Via radio för du aktuella lägesrapporter om vad som pågår i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång.
    • Krisinformation.se samlar viktig information
      Här finns all myndighetsinformation samlad på ett ställe, så att du själv slipper hålla reda på vilken myndighet som ansvarar för vad och hur du kommer i kontakt med rätt myndighet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för webbplatsen.
    • Sveriges nationella informationsnummer 113 13
      Hit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. All information som lämnas på 113 13 är verifierad, det vill säga avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum. Hit kan du också lämna information om större händelser.
  • Vatten

    Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. Med några dunkar, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

    • Minst tre liter per dag
      Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer.
    • Tappa upp dricksvatten
      Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser. Om strömmen går kan du direkt börja tappa upp vatten i dunkar, hinkar och badkar.
    • Förvara vattnet mörkt och svalt
      Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.
    • Hämta vatten
      Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att hämta en begränsad mängd vatten i egna kärl. I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar.
    • Koka förorenat vatten och vatten du hämtat ute
      I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena ditt eget vatten. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

    Klicka här för att komma till checklistan.

  • Värme

    Det behöver inte vara så kallt ute för att du snabbt ska bli nedkyld. Då blir din rörelse- och tankeförmåga sämre. Se till att ha en plan för alternativ uppvärmning av ditt hem och ha saker hemma som kan underlätta.

    • Täta golv, dörrar och fönster
      Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.
    • Ta fram vinterkläderna
      Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen.
    • Alternativ värme
      Det första ni kan göra är begränsa ytan ni lever på, håll värmen genom attom man är flera är i samma rum. Bygg en koja att sova i. Ta på varma tröjor, filtar, mössa, kryp ner i sovsäck. Om du har en fungerande kakelugn eller öppen spis är de till stor hjälp. Andra bra värmekällor är fotogen- eller gasolkamin samt stearinljus och värmeljus. Ha extra tändstickor eller braständare hemma. Var även nog med att se upp för brandfara, använd exempelvis inte levande ljus eller kamin när du sover.
    • Undvik frysta vattenledningar
      Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar. Det kan leda till stora vattenskador. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade. Stäng av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det är mycket brandfarligt.

    Klicka här för att komma till checklistan.

Hemberedskap – en vecka utan samhällets hjälp

Hemberedskap går ut på att förbereda och planera för att kunna klara dig utan samhällets hjälp i åtminstone en vecka. Vid en större kris kommer hjälpen från samhället först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Om du är förberedd bidrar du till att alla runt omkring dig, ja till och med hela landet, kommer att klara en svår påfrestning bättre. Det kan ta lång tid innan vardagen fungerar normalt igen. Men om du har det du behöver under de första dygnen, får du tid att tänka över din situation så att du kan fatta viktiga beslut. Det kan också innebära att du slipper köa för varor som just då är mycket attraktiva.