Trygghet och säkerhet
Vid en samhällsstörning är det viktigt att vara förberedd. Genom att anmäla dig till vår sms-tjänst, känna till våra informationsplatser och se över din hemberedskap tar du ställning för din egen och din kommuns robusthet.
Som kommun har vi ett långtgående ansvar att fortsätta bedriva vår samhällsviktiga verksamhet oavsett läge. Det innebär att vi ska förebygga, motstå och återhämta vår verksamhet i allt från extraordinära samhällsstörningar till i värsta fall höjd beredskap och krig. Vi arbetar med beredskapen i alla våra verksamheter och har gjort så under många år.
Men vi som kommun är också beroende av att du som invånare tar ansvar för din hemberedskap. Det måste inte vara perfekt och det innebär inte att det måste vara kostsamt. Se till att du har vatten hemma för en vecka, ha lite fylligare skafferier och inventera var du har exempelvis varma kläder, stearinljus och en radio. Dina grannar är en resurs, tillsammans står vi starkare.
Hemberedskap
Minst en vecka förväntas de flesta av oss klara våra grundläggande behov som mat och vatten, utan samhällets stöd vid en allvarlig händelse. Då kan samhällets hjälp istället gå till dem som bäst behöver den. Du är en del av Sveriges beredskap. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning.
SMS-tjänst
Vid driftstörningar och viktiga meddelande till allmänheten (VMA) använder Trosa kommun ett SMS-baserat informationssystem. Systemet skickar ett SMS-meddelande till abonnenter vid till exempel vattenläckor, problem med dricksvattenförsörjningen, omfattande snöfall med begränsad framkomlighet eller större omledning av trafik.
Systemet är ett komplement till de traditionella informationskanalerna, som kommunens hemsida och meddelande till allmänheten i Sveriges Radio. Systemet skickar ut meddelande till alla i problemområdet, som har ett mobilabonnemang kopplat till sin fasta adress.
Läs mer om tjänsten, kontrollera om ditt nummer finns med eller lägg till ditt nummer.
Informationsplatser
Vid en allvarlig samhällsstörning med exempelvis elavbrott kan det uppstå stort behov av att sprida information men konventionella informationskanaler är inte tillgängliga. Trosa kommun upprättar då informationsplatser i våra respektive tre större tätorter dit du som invånare kan vända dig för att ta del av samhällsinformation.
- Trosa stadsbibliotek
- Biblioteket Navet (Vagnhärad)
- Bibblan Birk (Västerljung)
Biblioteken håller öppet under ordinarie öppettider.
Med en allvarlig samhällsstörning avses en händelse som drabbar många människor och stora delar av vårt samhälle. Läs mer om hur du tar del av information vid en allvarlig samhällsstörning.
Trygghetspunkter – särskilda samlingsplatser
Trygghetspunkter är särskilda samlingsplatser med funktioner som kommuner kan etablera för att ge stöd till människor i Sverige vid krissituationer och samhällsstörningar som till exempel naturkatastrofer. De fyller även en viktig funktion vid höjd beredskap och ytterst krig.
Trygghetspunkternas primära roll är att ge stöd till de mest utsatta vid en samhällsstörning, till exempel vid el- eller värmeavbrott. De ersätter inte en enskild persons hemberedskap.
Några av de saker som kan erbjudas på en trygghetspunkt är värme, vatten, information och möjligheten att ladda sin telefon. Trygghetspunkterna bemannas av kommunens personal samt Frivilliga resursgruppen FRG.
Trosa kommun har förberett för 4 trygghetspunkter fördelade på tätorterna Trosa, Vagnhärad och Västerljung. När trygghetspunkterna öppnas upp meddelas vilka och var de är via våra digitala kanaler (om möjligt), vår sms-tjänst (om möjligt), informationsplatserna på våra tre bibliotek samt allmänna anslagstavlor.
Krisstöd – Posom
Vid större och akuta krissituationer där ett flertal personer och anhöriga drabbas inom eller utanför kommunens geografiska område ska psykiskt och socialt omhändertagande säkerställas.
För att klara dessa insatser finns en POSOM-grupp. Mål och syfte med krisstöd är psykologiskt och socialt omhändertagande och utgör kommunens resurs avseende krisstöd till drabbade och anhöriga vid större olyckor och katastrofer.
Skyddsrum
De flesta skyddsrum i Sverige byggdes under mitten av förra seklet. De tätorter som ingår i Trosa kommun bedömdes då inte som prioriterade av staten som ansvarar för skyddsrum i Sverige. Trosa kommun arbetar inte utifrån att vi kan förlita oss på skyddsrum. Läs mer om skyddsrum i Sverige och var de finns på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.
Det finns ungefär 65 000 skyddsrum runt om i Sverige. Skyddsrummen är många gånger placerade i vanliga bostadshus och offentliga byggnader. Skyddsrummen används ofta som förråd av olika slag, men ska kunna återställas för sitt ursprungliga syfte inom 48 timmar. Byggnader med skyddsrum ska förses med en skylt som talar om var skyddsrummet finns. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utför besiktningar på skyddsrummen var tionde år.
VMA – Viktigt Meddelande till Allmänheten
VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet “Hesa Fredrik”.
I Trosa kommun har vi ingen stationär “Hesa Fredrik”. Förstärkta antenner för bättre radiomottagning samt en kommunal sms-tjänst är en del av de kompletterande varningssystemen. Staten genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för utbyggnaden av VMA.
Läs mer om VMA på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats.
Krisinformation
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB
- Krisinformation.se – Nationell portal för krisinformation
- Folkhälsomyndigheten
- Socialstyrelsen
- Läkemedelsverket
- Försvarsmakten
- 1177 – Råd om vård på webb och telefon
- Vattenfall: aktuella elavbrott/strömavbrott
- Ring Vattenfall: 020-82 58 58
- Energimyndigheten: När det blir elavbrott
Vårt uppdrag som kommun inom totalförsvaret
Vår utgångspunkt i arbetet med att bygga upp Trosa kommun som del av totalförsvaret är att vi ska kunna bedriva vår samhällsviktiga verksamhet oavsett läge. Vad innebär det i praktiken och vilken verksamhet är samhällsviktig?
Läs mer om hur vi prioriterar vårt arbete inom totalförsvaret
Brådskande? Ring 112
Nödnummer 112
Informationsnummer 113 13
Polisen 114 14
Sjukvårdsrådgivning 1177