Hoppa till huvudinnehåll

Anhörigstöd

Det kan kännas både positivt och meningsfullt att vårda eller stödja någon i sin närhet, men det kan också innebära en ökad risk att drabbas av egen ohälsa. Ibland kan du behöva stöd för egen del.

Vi erbjuder stöd och aktiviteter till dig som är anhörig över 18 år och som vårdar eller stödjer en närstående som är äldre, har en funktionsnedsättning eller är långvarigt sjuk. Vilket stöd som kan bli aktuellt för dig beror på dina behov och den livssituation du befinner dig i. Du kan med förtroende vända dig till oss och låta oss se hur vi kan hjälpa just dig. Vi har tystnadsplikt och stödet är helt kostnadsfritt.

Barn som anhöriga samt anhöriga till närstående med beroende kan få stöd via Individ- och familjeomsorgen.

Anmäl dig till anhörigstödets nyhetsbrev

Anhörigstödets nyhetsbrev kommer ut fyra gånger per år och är ett sätt för dig som är intresserad av verksamheten att hålla dig uppdaterad om vad som händer.

Du anmäler dig till vårt nyhetsbrev på etjanst.trosa.se/anhorigstodnyhesbrev.

Aktuella aktiviteter, föreläsningar och stödgrupper

  • Enskilt samtal

    Vi erbjuder enskilda stödsamtal för dig som anhörig. Du är välkommen att höra av dig till Lovisa Skoglund, anhörigkonsulent Trosa kommun.

    Mail: anhorigstod@trosa.se
    Telefon: 0156-522 41

  • Anhörigcafé

    Kom och drick en kopp kaffe och träffa andra anhöriga i liknande situation. Här har ni möjlighet att prata om hur det är att vara anhörig och dela erfarenheter med varandra, eller bara för en stunds social samvaro.

    Anhörigkonsulenten är på plats och svarar på frågor och kan ge mer information om vilket stöd du som anhörig kan få. Du behöver inte veta vad du har för ärende för att komma.

    Vi vänder oss till dig som är anhörig och stöttar någon som är äldre, har en funktionsnedsättning (både fysisk och psykisk) eller en långvarig sjukdom. Du behöver inte vara en familjemedlem utan kan även vara granne, vän eller annan medmänniska som stöttar någon i vardagen som behöver hjälp.

    Ingen anmälan krävs, kom om du kan!

    Datum: 20/1, 10/2, 17/3, 28/4, 26/5 (måndagar)
    Tid: 13:30-15:30
    Plats: Skärborgarnas Hus, B-salen (ingång på baksidan)

    Kostnadsfritt

  • Samtalsstöd för föräldrar till barn med NPF

    Under våren fortsätter våra samtalsträffar för föräldrar till barn och ungdomar under 18 år med ADHD, autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ingen diagnos krävs och både nya och tidigare deltagare är välkomna!

    Nytt för i år är att vi träffas vid 8 tillfällen och följer ett material som riksförbundet AttentionÖppnas i nytt fönster har tagit fram. Vi kommer även att vara två gruppledare under grupptillfällena, Anna Engström som diakon i svenska kyrkan och Lovisa Skoglund anhörigkonsulent på Trosa kommun. Om ni har frågor om det nya upplägget eller vad materialet innehåller, så går det bra att höra av sig till Lovisa.

    Att vara förälder till ett barn med NPF kan innebära utmaningar som gör att många föräldrar kan känna sig ensamma med sina upplevelser. På föräldraträffarna har du möjlighet att träffa andra och finna gemenskap genom att utbyta erfarenheter och få stöd av varandra. Förhoppningen är att det blir en trevlig stund med bra samtal och diskussioner över en kopp te eller kaffe.

    Du förbinder dig inte till något, utan kommer på de träffar du kan.

    Datum: 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 14/3, 11/4, 25/4 och 9/5 (fredagar)
    Tid: 13:30-16:00
    Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång på baksidan)
    Anmälan: Träffarna är gratis och anmälan görs till anhorigstod@trosa.se eller telefon 0156-52241.

  • Samtalsstöd till dig som stöttar någon med demens eller minnesproblematik

    Välkommen till höstens anhörigträffar för dig som stöttar någon med demenssjukdom eller minnesproblematik. Här har ni möjlighet att träffa andra som lever i en liknande situation och dela erfarenheter med varandra. Förhoppningen är att det både ska bli en trevlig stund, men även ge möjlighet att få prata om det som kan vara svårt. Vi bjuder på kaffe och te.

    Datum: 28/1, 25/2, 25/3, 22/4 och 20/5 (tisdagar)
    Tid: 10.00–11.30
    Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång från baksidan)
    Anmälan: Träffarna är kostnadsfria och anmälan görs på anhorigstod@trosa.se eller 0156-522 41. Max 8 deltagare.

  • Samtalsgrupp för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa

    Önskar du få stöttning av andra som är i liknande situation som du? Känna gemenskap och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra?

    Kontakta Lovisa Skoglund, anhörigkonsulent på Trosa kommun, för information om planerade anhöriggrupper för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa.

  • Shared Reading

    Stöttar eller vårdar du någon i din närhet? Att leva nära någon som mår dåligt eller behöver mycket stöd och hjälp kan skapa stress och väcka oro. Då är det viktigt att du tar hand om dig själv och ditt eget mående.

    Nu erbjuder vi dig som anhörig möjligheten att delta i Shared Reading, en metod för gemensam högläsning i grupp. Vid varje tillfälle läser vi en novell eller dikt tillsammans och samtalar om de tankar och känslor som texterna väcker. Träffarna är kravlösa, du läser ingenting mellan gångerna och alla kan vara med – vana såväl som ovana läsare. Du förbinder dig inte till någonting, utan får gärna prova på och komma på de tillfällen som passar dig. Vi bjuder på enkel fika och hoppas på en trevlig stund tillsammans.

    Vagnhärad

    Plats: Bibliotek Navet i Vagnhärad
    När: Tisdag 18 februari
    Tid: 13.00-15.00
    Kostnad: Kostnadsfritt

    Trosa

    Plats: Skärborgarnas hus, Trosa
    När: 4 mars, 18 mars, 1 april (tisdagar)
    Tid: 13.00-15.00
    Kostnad: Kostnadsfritt

    Anmälan

    Föranmäl dig gärna till biblioteket: maria.hansson@trosa.se eller till anhörigkonsulent Lovisa Skoglund: anhorigstod@trosa.se eller på telefon 0156-522 41. Ange vilket tillfälle du planerar delta vid.

    Du förbinder dig inte till någonting, utan får gärna prova på och komma på de tillfällen som passar dig. Vi bjuder på fika och har en trevlig stund tillsammans.

  • Återhämtande skrivande

    Vi provar på att skriva på olika sätt, med fokus på återhämtning. Du behöver inte ha skrivit något tidigare! Vi leker med ord på ett kravlöst och fantasifullt sätt och provar att sätta ord på tankar och känslor.

    Vagnhärad

    Plats: Bibliotek Navet i Vagnhärad
    När: Tisdag 25 mars
    Tid: 13.00-15.00

    Trosa

    Plats: Skärborgarnas hus, Trosa
    När: 25 februari, 11 mars och 8 april (tisdagar)
    Tid: 13.00-15.00

    Anmälan

    Föranmäl dig gärna till biblioteket: maria.hansson@trosa.se eller till anhörigkonsulent Lovisa Skoglund: anhorigstod@trosa.se eller på telefon 0156-522 41. Ange vilket tillfälle du planerar delta vid.

    Du förbinder dig inte till någonting, utan får gärna prova på och komma på de tillfällen som passar dig. Vi bjuder på fika och har en trevlig stund tillsammans.

  • Digital samtalsträffar, föreläsningar och aktiviteter

    Digital samtalsgrupp för dig som är förälder till barn med flerfunktionsnedsättning. Här ges du möjlighet att prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i en liknande situation. Nationellt kompetenscentrum Anhöriga bidrar med kunskap och erfarenhet. Träffarna sker varannan torsdag från 5 september kl. 17,30-19,00 via den digitala plattformen Zoom. Ladda ner PDF.

    Digitalsamtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med flerfunktionsnedsättning. Här ges du möjlighet att prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i en liknande situation. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

    Digital samtalsgrupp för vuxensyskon som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Träffarna följer samtalsmaterialet från Fokus på mig, Vuxensyskon, och leds av två anhörigkonsulenter. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

    Digital mindfulness för dig som är över 18 år och ger stöd och hjälp till en närstående som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara sig själv. Anhöriga från hela Sverige är välkomna att delta! Läs mer om digital mindfulness.

    Du är inte ensam – en samtalsserie för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa. Vi träffas digitalt på plattformen Teams vid sex tillfällen (onsdagar) utifrån Bräcke diakonis samtalsmaterial. Gruppen leds av anhörigkonsulenter, anhöriga i hela Sverige är välkomna att delta. Läs mer om Du är inte ensam.

Omaistuk

Trosan kunnassa omaistuki soveltuu sinulle, joka autat ja tuet jotakuta perheenjäsentä, naapuria, ystävää tai muuta kanssaihmistä, joka on pitkäaikaissairas, vanha tai jolla on jokin vamma.

Yksin et ole vahva

Omaisena saatat kokea erittäin vaativana sen, että toimit lisätukena jollekulle, joka tarvitsee apuasi arjessa. Vaikka auttaisitkin omaisena mielelläsi läheistäsi, sinun ei tarvitse hoitaa kaikkea itse.

Meiltä saat tietoa, neuvontaa ja kohtaamisia, jotka voivat helpottaa sekä sinun että tuettavasi elämäntilannetta.

Mitä tukea voin omaisena saada?

  • Tietoa ja opastusta siitä, mistä voit saada lisää tukea ja apua
  • Neuvontaa ja tukikeskusteluita, jos omaisena tarvitset jonkun, jolle puhua
  • Omaisryhmiä, joissa sinulla on mahdollisuus tavata muita samassa tilanteessa olevia, luoda yhteyksiä sekä vaihtaa kokemuksia ja tietoja
  • Esitelmiä ja muita aktiviteetteja

Meillä on vaitiolovelvollisuus, emmekä kirjaa ylös keskusteluitasi tai käyntejäsi. Tuki on maksutonta.

Lovisa Skoglund

Anhörigkonsulent

Telefonnummer

Besöksadress

Industrigatan 8A
619 80 Trosa

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och analysera trafik. Besökare avidentifieras och ingen information delas vidare.