Hoppa till huvudinnehåll

Foto: Svenskt vatten

Var rädd om våra avlopp

Vad spolar vi egentligen ner i våra avlopp? Toaletten och våra avlopp är avsedda att ta hand om det som lämnar vår kropp, toalettpapper och tvättvatten. Inget annat. Trosas avlopp är tyvärr hårt drabbade av att fel saker spolas ner.

Toalettpapper är framtaget för att falla sönder i kontakt med vatten och är därför lätt för våra avlopp att ta hand om. Många andra produkter, till exempel näsdukar, hushållspapper, våtservetter är tillverkade för att inte gå sönder i vatten.

Stopp i avloppen beror många gånger på att något olämpligt har spolats ner, vilket kan ge skador på våra ledningsnät, pumpstationer och slutligen i våra reningsverk och vara kostsamma både ekonomiskt och miljömässigt.

Alla slags hygienartiklar (bindor, blöjor, tops, bomullspads med mera) hushållspapper, städ- och rengöringsdukar som ska kastas ska slängas i papperskorg. Du ska inte heller spola ner stekfett, lösningsmedel, målarfärg och penselrester i avloppet eftersom det inte finns reningssteg som kan omhänderta kemikalierna på ett fullvärdigt sätt. Överblivna mediciner ska lämnas tillbaka till apoteket.

Trosa är hårt drabbat av att fel saker spolas ner i avloppen vilket skadar våra pumpstationer.

Den 19 november är det Världstoalettdagen. En dag instiftad av FN för att uppmärksamma att alla ska ha tillgång till toalett. Världstoalettdagen påminner oss också om att vi varje dag behöver tänka på vad vi spolar ner i våra toaletter. Spola ner toalettpapper, tvättvatten och det som lämnar vår kropp – inget annat.

För mer information om vårt vatten och avlopp: trosa.se/vatten-och-avlopp

Världstoalettdagen

Den 19 november är det Världstoalettdagen. En dag instiftad av FN för att uppmärksamma att alla ska ha tillgång till toalett. Världstoalettdagen påminner oss också om att vi varje dag behöver tänka på vad vi spolar ner i våra toaletter, för miljön och för vår VA ekonomi.
Spola ner toalettpapper, tvättvatten och det som lämnar vår kropp – inget annat.