Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Trygghet och välmående i fokus på Tomtaklintskolan

På Tomtaklintskolan pågår ett aktivt arbete för att skapa en trygg och inkluderande miljö för alla elever. Rektor Lena Häggberg berättar hur förändringar i både skolans fysiska miljö och arbetssätt har bidragit till en lugnare och tryggare vardag.

Elevernas trygghet är en hjärtefråga för rektor Lena Häggberg och hennes team. Samarbete och kommunikation spelar en nyckelroll, särskilt när det gäller att hantera utmaningar kopplade till sociala medier.

– Vi ser att konflikter som vi trodde var lösta under skoltid kan blossa upp igen online, förklarar Lena och poängterar vikten av ett nära samarbete mellan skolan och vårdnadshavare.

För att skapa en mer harmonisk skolmiljö har Tomtaklints högstadieskola genomfört flera förändringar. Bland annat har skåpen flyttats om för att minska trängsel och konflikter, väggarna har målats om och ett nytt bibliotek har inretts vid entrén. Skolans lärstudio erbjuder extra stöd för elever som behöver hjälp med specifika ämnen. Elevhälsan har omorganiserats och i november börjar en ny kurator för att ytterligare stärka stödet till eleverna.

Psykisk hälsa i fokus

Tomtaklints högstadieskola är en av de skolor som valts ut att delta i ett forskningsprojekt om psykisk hälsa bland ungdomar.

– Vi har märkt en ökad oro och ångest hos fler elever, och detta projekt ger oss möjlighet att bättre förstå hur vi kan hjälpa dem, säger Lena.

Under hösten deltar skolans åttondeklassare även i YAM, en hälsofrämjande och preventiv insats med syfte att förbättra den psykiska hälsan och minska självmordshandlingar bland unga. Programmet erbjuder utrymme för reflektion och diskussion, och ger eleverna ökad kunskap om psykisk hälsa.

Oavsett om det handlar om en specifik händelse eller hur en elev mår är det avgörande att eleverna känner sig trygga nog att söka hjälp när det behövs.

– Att vi vuxna finns närvarande och rör oss bland eleverna, pratar med dem och visar att vi är här, skapar en trygghet som gör att de vågar söka hjälp, förklarar hon.

Skolan har lagt stort fokus på att minska antalet hemmasittare, genom täta uppföljningar med både vårdnadshavare och elever har fler återvänt till undervisningen.