Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Trosagårdens restaurang avvecklas när platser för trygghetsboende blir särskilt boende

Under onsdagens sammanträdde för vård- och omsorgsnämnden fattades beslut om att restaurangen på Trosagården ska avvecklas till sommaren. Beslut fattades även om att utreda möjligheterna till att öppna upp ett kafé i samma verksamhetslokaler.

Trosagårdens restaurang öppnade upp år 2000 med inriktning på de som bodde i trygghetsboende – en självständig boendeform där maten lagas av den boende eller intas på restaurang. Behovet av särskilt boende har sedan dess ökat och därmed har behovet av en restaurang minskat då i särskilt boende ingår bland annat mat.

Bedömningen är att det inte går att motivera kostnaden för restaurangen som drivs med driftbidrag och varje portion subventioneras med mer än 50 procent. För de 10 lägenheter som återstår med formen trygghetsboende finns dels möjligheter till stadens rika utbud av serveringar, dels möjligheten att ansöka om hemtjänstinsatser i form av exempelvis digitalt inköp.

Att ha en restaurang i anslutning till trygghetsboendet har varit ett sätt att ge service och gemenskap. Om restaurangen avvecklas kan det innebära att möjligheten till social samvaro minskar. Vård- och omsorgskontoret kommer att titta på möjligheten att öppna ett café som drivs som en verksamhet kopplad till daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Där kan det finnas möjlighet att köpa enklare förtäring samt finnas möjlighet att äta medhavd matlåda.

Vård- och omsorgskontoret kommer att titta på samarbete med pensionärernas hus och även att kunna möjliggöra sociala aktiviteter på Trosagården för personer som bor på andra ställen samt som samlingsplats för personer som bor på Trosagården.