Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Tågbussen blir en del av ordinarie kollektivtrafik – förbättrade resmöjligheter från den 15 december

Från och med den 15 december 2024 anpassas Sörmlandstrafikens busstidtabeller för att passa bättre till tågens avgångar och ankomster vid Vagnhärads station. Detta innebär förbättrade anslutningar mellan tåg och buss för boende i både Trosa och Västerljung, för resande till såväl Nyköping som Stockholm. 

Avtalet för tågbussen löper ut vid årsskiftet, och Trosa kommun har valt att inte teckna ett nytt avtal för denna service. I stället har kommunen, i samarbete med Region Sörmland, tagit fram en mer hållbar lösning som ger fler möjlighet att resa kollektivt. 

Förutom förbättrade anslutningar mellan tåg och buss till och från Trosa och Västerljung, innebär förändringen utökade resmöjligheter för boende i västra Trosa tätort med koppling till tåg i Vagnhärad. Dessutom blir det mindre parallell trafik i stråket Trosa-Vagnhärad och mer regelbundna tidtabeller. Även om Sörmlandstrafikens bussar inte har möjlighet att invänta försenade tåg, kommer turtätheten i högtrafik innebära att väntetiderna ändå hålls nere. 

En lösning som underlättar kollektivt resande

Ambitionen har varit att få till avgångar som kan liknas vid att tågbussen har gått in i ordinarie turlista, samtidigt som det bidrar till att det blir enklare för fler att välja kollektivtrafik i hela kommunen. I och med dessa förändringar har justeringar gjorts i trafikutbudet på bussarna mellan Trosa och Nyköping samt Trosa och Södertälje. Mer detaljerad information kommer att publiceras på Sörmlandstrafikens hemsida inom kort. 

Genom att anpassa busstrafiken till tågtrafiken skapas en helhetslösning som gör det enklare att resa kollektivt och hållbart.