Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Ta hand om din odling i sommar

Att ta hand om din trädgård och dina odlingar under sommaren är inte bara en avkopplande och givande aktivitet, det är också ett viktigt bidrag till din hemberedskap och ett hållbart samhälle. Under sommaren är det högsäsong för odling, och de växter som ännu inte kan skördas behöver omsorg för att senare kunna hamna på din tallrik.

Bevattning

Att vattna under sommaren är avgörande för att lyckas med din odling. Det finns olika metoder för bevattning, var och en med sina fördelar och nackdelar:

  • Droppbevattning: Ett effektivt, tidssparande alternativ om du har begränsat med vatten. Det långsamma droppandet gör att vattnet når rötterna direkt, och avdunstningen minskar om du täcker jorden med organiskt material.
  • Handvattna med slang: Lätt och effektivt, speciellt om du odlar i krukor eller mindre trädgårdsland. Det kräver tid, men du kan koppla slangen till regnvatten för en mer hållbar bevattning.
  • Vattenspridare: Bekvämt för att vattna stora ytor snabbt, men mindre effektivt då mycket vatten dunstar. Använd spridaren på kvällen, tidigt på morgonen eller under regniga dagar för att minimera avdunstning.
  • Vattenkanna: Ger precis kontroll över mängden vatten varje planta får och är idealisk för gödselvattning. Det är dock tidskrävande.

Sommarsådd

När delar av köksträdgården står tom efter skörd är det ett perfekt tillfälle att så nya grönsaker. Att så under sommaren säkerställer att du har en kontinuerlig skörd senare på säsongen. Här är några grönsaker som lämpar sig väl för sommarsådd:

  • Spenat: Snabbväxande och klarar av att sås flera gånger under säsongen.
  • Sallat: En annan snabbväxande gröda som kan skördas löpande.
  • Rädisa: Växer snabbt och kan sås flera omgångar.
  • Sommarmorot: Kan sås senare för en skörd på hösten.

Digital odlingskurs – odlavardagsmaten.se

Om du precis har börjat odla i din trädgård kan det vara svårt att veta när du behöver göra vad. Hur vet man när det är dags att gallra? När är det dags att skörda morötterna? För fler tips och råd kring odling, besök odlavardagsmaten.seÖppnas i nytt fönster.