Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Stöd för dig som anhörig under nationella anhörigveckan

Den 2-6 oktober är det anhörigveckan, en vecka för att uppmärksamma alla de miljoner anhöriga som runt om i Sverige vårdar och stöttar en närstående som är långvarigt sjuk, äldre, har en funktionsnedsättning eller ett missbruk/beroende.

Vi vet att anhöriga gör en enorm insats för sina närstående, alla dagar i veckan hela året. Om ansvaret blir för omfattande kan det tyvärr ibland bli på bekostnad av det egna måendet och livskvalitén.

En anhörig eller närstående kan vara någon i familjen, en partner eller nära släkting. Det kan också vara nära vänner eller grannar. Anhöriga står för en mycket stor och betydelsefull del av vården av närstående. Anhörigstöd syftar till att fysiskt, psykiskt och socialt stödja någon som är exempelvis långvarigt sjuk eller äldre. Stödet beror på vad den anhöriga har för behov och vilken livssituation hen befinner sig i.

Under Anhörigveckan 2023 vill vi uppmärksamma alla anhöriga och de viktiga arbete de gör. Vi vill även tipsa om webbinarium och föreläsningar som kan vara givande för dig som anhörig.

Föreläsningar och webbinarium

  • 2 oktober - Digital föreläsning med Liselotte Björk, Demensförbundet

    Liselotte Björk, förbundsordförande Demensförbundet, föreläser om hur kognitiva funktioner påverkas vid demens­sjukdom och vad vi kan göra för att ge möjligheter till positiv kommunikation. Om vad vi kan tänka på i hemmet och andra miljöer för att underlätta. Om sorg, oro, dåligt samvete – hur kan vi hantera det? En föreläsning om att vara anhörig i vått och torrt.

    Välkommen att ställa frågor under föreläsningen!

    När: 2 oktober, klockan 13.30–15.30
    Var: Digitalt, länk publiceras på eskilstuna.se.Öppnas i nytt fönster

  • 2 oktober - Föreläsning om autism

    Vi bjuder in till en föreläsning som riktar sig till dig som är anhörig till någon med autism/AST. Föreläsningen tar upp diagnosen autism, styrkor och svagheter vid autism, tips om bemötande och information om vilken hjälp man kan få av kommunen. Föreläsaren Anna-Karin Outagourte har lång erfarenhet av att möta personer med autism/AST. Utöver föreläsning ges även möjlighet till diskussion och samtal kring ämnet. Föreläsningen är kostnadsfri.

    När: 2 oktober, klockan 15.00-17.30
    Var: Skärborgarnas Hus

    Anmälan: Anmäl dig till anhorigstod@trosa.se eller via telefon 0156-522 41.

    Begränsat antal platser och först till kvarn.

  • 5 oktober - Webbinarium om barn som anhörig

    Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Socialstyrelsen bjuder in till ett webbinarium för att uppmärksamma Barn som anhöriga. Många barn som är anhöriga till föräldrar med sjukdom, ohälsa eller andra svårigheter lämnas ensamma med oro, ansvar och obesvarade frågor. Arbete pågår för att stärka stödet till dessa barn, men fortfarande återstår mycket att göra. Webbinariet ger kunskap om barn som anhöriga, deras behov, hur man kan hjälpa och utveckling som pågår inom området.

    När: 5 oktober, klockan 10.00-12.00
    Var: Zoom

    Anmäl dig till webbinariet.

  • 6 oktober - Webbinarium med Nationellt kompetenscentrum anhöriga

    Nationellt kompetenscentrum anhöriga bjuder in till webbinarium på Nationella och Europeiska anhörigdagen med presentationer och paneldiskussion med fokus på stöd till anhöriga, erfarenhet som anhörig, vad säger forskningen, befintliga lagar som stöd till anhöriga, samt pågående utvecklingsarbete för arbetsgivare.

    För allas rätt till balans i livet – för givande arbetsliv – fritid – omsorg

    Moderator Mark Levengood

    • Stärkt stöd till anhöriga – Anna Tenje, äldre- och socialförsäkrings­minister
    • Att kombinera arbete med omsorg – Karin Säll-Hansson, universitetsadjunkt Linnéuniversitetet
    • Yrkesverksamma anhöriga – vad säger senaste forskningen? – Maria Nilsson, forskare/möjliggörare Nka
    • Rätt till ledighet i teori och praktik – Linnea Aldman, praktiker/möjliggörare Nka och Eva Sennemark, projektledare, utvärderare och möjliggörare Nka
    • Utvecklingsarbete med fokus på yrkesverksamma anhöriga – Pernilla Petersson, utredare Region Kalmar

    När: 6 oktober, 10.00-12.00
    Var: Zoom

    Anmäl dig till webbinariet.Öppnas i nytt fönster