Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Konstverket Schvung i guld monterat på sporthallen Multums grå träfasad.

Sporthallen Multum har krönts med konstverket Schvung

Sporthallen Multum som stod klar vid årsskiftet har använts flitigt av såväl föreningar som skolan under våren. Hallen är praktfull som den är, men bra kan bli bättre och under sommarens sista dagar monterades konstverket Schvung upp på fasaden.

Vid kultur- och fritidsnämndens sista sammanträde innan årsskiftet fattades tilldelningsbeslut om vilket konstverk som skulle pryda hallen. Det vinnande förslaget gick under namnet Schvung och är framtaget av konstnärerna Cecilia Aaro och Matilda Fahlsten.

Hur tänkte ni när ni gick in i projektet att skapa ett konstverk för en sporthall?

– Vi ville göra ett verk på temat rörelse och lekfullhet utan att begränsa det till idrott. Det har varit viktigt att även få in en lätthet och elegans i uttrycket då gestaltningen inte bara ses av besökare till idrottshallen och elever på skolan utan även av boende i området och besökare till den intilliggande vårdcentralen. Vi har arbetat med idrottshallar tidigare där vi gestaltat rörelse på olika sätt utan att ta till direkta sportreferenser.

Vad inspirerade er till konstverket?

– Vi får ofta idéerna utifrån arkitekturen, det var först när vi såg bygget och den stora fasaden i verkligheten som det blev tydligt hur vi skulle arbeta. Inspirationen kommer ofta från naturen och hur den kan användas för att uttrycka olika känslor och tillstånd. Till Multum har vi arbetat något stiliserat och med inspiration från serietidningsvärldens fartränder.

Nu när konstverket har förverkligats på plats, hur väl överensstämmer vision och verklighet?

– Slutresultat är chockerande likt våra skisser, med undantag för att vi la till ett extra blad på fasaden runt hörnet som vi kände behövdes när vi monterade konsten.

Hur hoppas ni att människor ska ta till sig konstverket?

– Schvung har en direkthet i uttrycket, men vår förhoppning att det också har något att stanna upp inför och begrunda. Vi hoppas att det ger energi och att folk kan ta det till sig och tycka om det.

På vilket sätt tror och vill ni att offentlig konst bidrar till ett samhälle?

– Konst ska vara en motsats till allt i samhället som flimrar förbi som till exempel all reklam vi matas med. När konst är som bäst är den något som berör utan att man nödvändigtvis behöver veta vad och varför.

Photo 1 of 2

Skalan på verket kan vara svårt att uppfatta på den monumentala fasaden. Ett guldblad är ca 150 cm stort.