Solceller bidrar till Trosa kommuns hållbarhetsmål
Att få ner energiförbrukningen och arbeta med energieffektivisering är ett av Trosa kommuns hållbarhetsmål. För att nå dit har vi under de senaste åren installerat solceller på ett flertal byggnader, något som har fått elförbrukningen att gå åt rätt håll.
De första kommunala solcellerna installerades på Skärgårdens förskola och på vårdcentralen och sattes i drift under 2019. Sedan tillkom solceller på Safiren och på Skärlagskolan i samband med ombyggnationen 2021, Multums idrottshall 2022 och senast på kommunhuset på Industrigatan 2023.
– Vi har solceller dels utifrån miljöaspekten där vi har ett hållbarhetsmål som handlar om att vi behöver få ner energiförbrukningen, dels för att vi vill ligga i framkant och vara en förebild i de här frågorna, säger Semir Salkic, fastighetsförvaltare i Trosa kommun.
Kombineras med andra åtgärder
Den totala elförbrukningen har minskat med 11 procent sedan början av 2022. Minskningen har skett i kombination med solcellerna och andra åtgärder för att få ner förbrukningen. Bland annat byts all belysning kontinuerligt ut till LED och gamla ventilationsaggregat byts ut till nya.
– Solcellerna ger förstås bäst utslag under sommarmånaderna. Vissa månader har vi fått ner förbrukningen med 40 procent jämfört med innan vi installerade dem, säger Mikael Frykman, fastighetsförvaltare.
För att utveckla solelen ytterligare har Trosa kommun, tillsammans med Trobo och Energikontoren sett över befintliga fastigheter för att kunna se vilka ytterligare platser som skulle kunna vara lämpliga för solceller framöver. Inventeringen har bland annat gjorts med hjälp av solkartan.
Intern rådgivning
För att minska sin energiförbrukning kan kommunens verksamheter internt ta hjälp av Trosa kommuns ekologienhet. De har exempelvis besökt alla Trosas skol- och förskolekök för att skapa medvetenhet kring hur förändrade arbetssätt kan minska energianvändningen.
Just nu pågår ett pilotprojekt som handlar om att kartlägga vilka förutsättningar som behöver finnas i kommunala byggnader för att i framtiden ha möjlighet att kunna certifiera byggnader enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad iDrift.
– Vårt nuvarande mål är att slutföra projektet och utvärdera vilka möjligheter som finns för att skapa ett standardiserat underlag, vilket är avgörande för det fortsatta arbetet med eventuell certifiering, säger Lucas Berntsson, energi- och klimatrådgivare.
Trosa kommun fortsätter att arbeta för att få ner energiförbrukningen ytterligare.
– Fjärrvärme är till exempel något som har gått upp i pris väldigt mycket. Här behöver vi både fokusera på att få ner förbrukningen och även börja fundera över andra lösningar framöver, säger Semir Salkic.
Solkarta och miljöarbete
Är du intresserad av att installera solceller på din fastighet? Med hjälp av Trosa kommuns interaktiva solkarta kan du se om ditt hus har potential för solel och solvärme. Solkartan – se om ditt hus är lämpat för solceller.
Här kan du läsa mer om Trosa kommuns miljöarbete.
Certifieringssystemet Miljöbyggnad iDrift ges av Sweden Green Building Council.
Elproduktion från Trosa kommuns solceller under 2024
Multums idrottshall: 133 000 kWh
Kommunhuset på Industrigatan: 100 000 kWh
Skärlagskolan: 78 600 kWh
Safiren: 44 100 kWh
Vårdcentralen: 35 000 kWh
Skärgårdens förskola: 32 000 kWh