Hoppa till huvudinnehåll

Från vänster: Sabina Gredic (Samordnare Hemtjänsten Vagnhärad), Malin Skålberg (enhetschef Hemtjänsten Vagnhärad, Madeleine Palmberg (Omvårdnadsassistent), Leila Jaberansari (Arbetsterapeut), Sofie Jarl (Arbetsterapeut) och Tina Löfgren (Sjuksköterska)

Samarbete som skapar trygghet i hemtjänsten

Hemtjänsten i Trosa kommun gör varje dag skillnad för äldre som behöver stöd för att kunna bo kvar hemma. Här samarbetar sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och andra yrkesgrupper med ett gemensamt mål – att skapa trygghet, självständighet och livskvalitet i människors vardag

I lunchrummet hos hemtjänsten i Vagnhärad hörs ett lågmält sorl, blandat med skratt. Det är en vanlig måndag, och medarbetarna har en lunchrast innan det är dags att ge sig ut till nästa brukare. Samtalen rör sig fritt mellan vardagens utmaningar, arbetsglädje och viljan att göra något viktigt.

– Vi har en arbetskultur där alla yrkesgrupper stöttar varandra. Det gör att vi snabbt kan sätta in rätt åtgärder, och att vi tillsammans lyfter kvaliteten i vården, säger Tina Löfgren, sjuksköterska.

Det märks tydligt att utöver tilliten till den andras kompetens och kunskap finns här mycket omtanke, engagemang och en stark känsla av laganda.

Samarbete ger utveckling och trygghet

Hemtjänstpersonalen i Trosa kommun får löpande utbildning och kompetensutveckling, det kan handla om allt från läkemedelshantering till hur man stöttar vid träning och förebyggande insatser.  All utbildning sker i nära samarbete och tillsammans med olika yrkesroller. En viktig del inom hemtjänsten är samarbetet med rehabpersonal, de delegerar uppgifter till undersköterskor och omvårdnadsassistenter som annars inte hade varit möjliga att genomföra lika regelbundet.

– Tack vare hemtjänsten kan brukarna få träning flera gånger i veckan, vi ser jättefina resultat av det, säger arbetsterapeuten Sofie Jarl.

– Att delegera och hjälpas åt skapar dessutom både trygghet för brukarna och arbetsglädje för personalen som får utvecklas i sin roll, fyller Leila Jaberansari i som också är arbetsterapeut.

Kontinuitet skapar trygghet

En viktig del i arbetet är kontinuitet, att planera så att samma personal kommer hem till brukarna. Det gör det lättare att bygga relationer, upptäcka förändringar i hälsa och dessutom skapar det trygghet.

– Om man ser någon ofta märker man direkt om något inte står rätt till. Vi fångar upp saker i tid och kan agera snabbt. Det gör skillnad, säger Madeleine Palmberg, som idag arbetar som omvårdnadsassistent men som planerar att utbilda sig till undersköterska.

Samma princip gäller för sjuksköterskor och rehabpersonal. Fasta kontakter och god kommunikation gör det lättare att fatta rätt beslut – tillsammans.

Högt i tak och stolthet i arbetet

En god arbetsmiljö är avgörande både för teamets funktion och för tryggheten hos brukarna. Här finns utrymme att säga sin mening, uppskattning för engagemang och plats för både skratt och svåra samtal.

– Det är så mycket lättare att göra ett bra jobb när man känner sig trygg i sitt team, säger Leila. Att få stöd, kunna dela tankar och lösa problem ihop – det gör att man orkar mer och känner stolthet i sitt yrke.

Det märks tydligt på hela gruppen hur samverkan mellan de olika yrkesrollerna gör skillnad. För brukarna betyder det trygghet och kvalitet. För medarbetarna arbetsglädje och yrkesstolthet. Och för samhället i stort? En välfungerande och omtänksam äldreomsorg där människan står i centrum, varje dag.

Sommarjobba inom äldreomsorgen i sommar?

Just nu letar vi efter dig som vill sommarjobba inom äldreomsorgen i sommar. Läs mer här.