Hoppa till huvudinnehåll
I lördags samlades nästan 90 personer för startskottet av projektet Odla vardagsmaten. Hanna Hofman-Bang föreläste om odling under dagen.

Projektet Odla vardagsmaten lockar många odlingsintresserade

I helgen gick startskottet för projektet Odla vardagsmaten. Under tre timmar träffades alla deltagare i Skärborgarnas hus för en introduktion av projektet samt en föreläsning av trädgårdsmästaren Hanna Hofman-Bang. En lyckad förmiddag med många glada och intresserade deltagare.

Projektet Odla vardagsmaten, som löper över två år, hade i lördags sin första träff. Närmare 90 stycken deltagare från hela kommunen kom till Skärborgarnas hus för att lyssna till en föreläsning om odling, träffa odlingscoacher och få information om projektet. Charlotta André, en av projektledarna för Odla vardagsmaten, lotsade med trygg hand deltagarna igenom dagens agenda och berättade om vad de kan förvänta sig under de kommande månaderna. Hanna Hofman-Bang, som är ansvarig trädgårdsmästare i projektet och ansvarig coach för de tre odlingscoacherna, föreläste om var man börjar när man planerar inför odlingssäsongen. På plats fanns även odlingscoacherna Sandra Wall, Lisa Wieslander och Mirjam Nurminiemi som för första gången träffade deltagarna sina odlingsgrupper.

Anna-Maria Winnfors och Natalie Andersson känner varandra sen tidigare och valde att delta i projektet tillsammans.

Ta odlingen till nästa nivå

Natalie Andersson från Vagnhärad fick nys om projektet redan förra året och har ingen större odlingsvana men ett intresse.

– Jag har satt lite fröer och har på så sätt odlat lite tomater och så, berättar hon.

Hon anmälde sig till Odla vardagsmaten för att hon vill lära sig mer om odling och hur hon kan ta tillvara på det hon odlar.

– Jag skulle vilja komma vidare i det jag har börjat med, få tips och trix. Hanna sa det så bra nu under föreläsningen, att det är en djungel kring vad man ska och inte ska göra. Det finns så många sätt att odla på, jag hoppas att jag med stöttning i det här projektet hitta mitt sätt att odla.

Anna-Maria Winnfors har också förhoppningar om att lyfta sin odling med hjälp av Odla vardagsmaten.

– När vi flyttade hit tänkte vi att vi skulle ha en kolonilott och odla på, det blev plattfall! Vi satte potatis som vi inte tog hand om så det blev ingenting, berättar Anna-Maria Winnfors.

Därefter har hon börjat odla lite i pallkrage med mer och mindre lyckade resultat.

– Vi har odlat morötter, tomater samt satt smultron i en pallkrage. Det var så härligt förra året när min treåring kunde plocka upp en morot ur landet och börja äta, det skulle jag vilja ha mer av!

Odlingsfokus mars till september

Tillsammans träffas de olika odlingsgrupperna cirka en gång i månaden mellan mars och september. Under året kommer det även bjudas in till öppna föreläsningar och aktiviteter inom ramen för projektet där du som inte är med i projektet denna omgång är varmt välkommen att delta. Projektet utvärderas löpande och nästa år planeras ytterligare odlingsgrupper starta igång. Är du nyfiken på att delta och vill lämna en intresseanmälan redan nu så gör du det enkelt här.

Bilder från dagen

Photo 1 of 8
Projekledaren Charlotta André berättar om syftet med projektet Odla vardagsmaten, att det både handlar om hållbarhet och miljö, gemenskap, hälsa och livsstil samt hemberedskap.

Projektledaren Charlotta André berättar om syftet med projektet Odla vardagsmaten.

Leader Sörmlandskusten är en metod för att utveckla landsbygden. Här ifrån kan man bland annat söka EU-stöd för projekt som främjar landsbygden. Odla vardagsmaten är ett projekt med stöd från Leader. Den Europeiska jordbruksfonden är en fond för landsbygdsutveckling.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och analysera trafik. Besökare avidentifieras och ingen information delas vidare.