Praktisk utbildning på KTC – en viktig del av framtidens vård och omsorg
På Trosa kommuns Kliniska Träningscenter (KTC) sker viktiga praktiska utbildningsmoment inom vård och omsorg. KTC fungerar som en central plats för både kompetenshöjande insatser och som en utbildningsmiljö för praktisk träning för de som studerar till undersköterskor parallellt med sina arbeten.
I det Kliniska Träningscentret i Vagnhärad är det uppdukat med olika medicinska verktyg. Plasthandskar, förkläden, slangar och katetrar med mera står framställda på ett bord. I salen har fyra av de nio elever som under hösten utbildar sig till undersköterskor samlats för att öva på att sätta kateter. De befinner sig nu på den andra och sista terminen av den komprimerade utbildningen som pågår i totalt nio månader. Under utbildningen kombinerar deltagarna studier med sitt vanliga arbete, där deras arbetsuppgifter räknas som praktik. De teoretiska delarna av utbildningen genomförs via Hermods, medan de praktiska momenten sker på plats på KTC.
Heidi Frykman, sjuksköterska, och ansvarig för KTC samt ansvarig lärare i de praktiska momenten, betonar vikten av att ha en säker miljö där deltagarna kan öva.
– Det är här inne vi gör våra misstag, det är här vi övar och lär. Vi upprepar och gör om samma moment flera gånger samtidigt som vi pratar oss igenom vad vi gör, förklarar Heidi.
Värdefull praktisk träning
På KTC tränar deltagarna på olika vårdmoment som är avgörande för att arbeta som undersköterska, exempelvis att ta blodtryck, blodprov, sätta kateter och ta vitalparametrar. För att återskapa realistiska scenarier används olika utbildningsverktyg, i det här fallet en provtagningsarm. Genom att träna dessa moment i en trygg miljö förbereds deltagarna för att möta verkliga situationer ute hos brukarna eller de boende.
– Mycket av det vi lär oss, tar jag med mig direkt till jobbet och kan applicera direkt, berättar Kristian Koistila som är en av de nio som just nu utbildar sig till undersköterska.
Även om utbildningen är intensiv och omfattande så är delar av de saker som de lär sig redan bekanta för gruppen.
– Vissa moment har vi gjort tidigare eller känner till men tack vare utbildningen får vi större förståelse för varför vissa insatser görs, förklarar Marj Ebrahim som arbetar inom hemtjänsten men tillsammans med Kristian och de andra i gruppen nu läser till att bli undersköterska.
Att förstå helheten bakom varje vårdmoment har gett deltagarna större trygghet i sina yrkesroller.
Innan dagens övning går de igenom momenten steg för steg med hjälp av en utbildningfilm.
Nytt samarbete med vårdcentralen
Under hösten har ett nytt samarbete med vårdcentralen i Trosa inletts där de undersköterskeelever som utbildar sig även får möjlighet att under en dag vara på plats på vårdcentralen för att observera och ytterligare öva några av de moment som de lärt sig på KTC.
– Patientsäkerhet är a och o. Genom att öva och ställa frågor här säkerställer vi säkerheten ute hos våra brukare och boende, förklarar Heidi.
Under dagens utbildning har deltagarna övat på att sätta kateter, där allt görs på exakt samma sätt som det ska göras ute hos brukare och boende. De får träna på att följa rutiner som att hälsa, informera om vad som ska göras, kontrollera att uppgifter stämmer och använda förkläde, handsprit och handskar. Att träna på i vilken ordning man gör olika moment är en viktig del i utbildningen, då det inte bara skapar trygghet för patienten, utan också för undersköterskan som utför uppgiften.
Fortsatt satsning på kompetenshöjning
KTC är en ovärderlig resurs för att säkerställa att vårdpersonalen i Trosa kommun har rätt kompetens och självförtroende i sina arbetsuppgifter. Helena Koch (M), ordförande för Vård- och omsorgsnämnden, berättar att cirka sjuttiofem medarbetare har erbjudits möjligheten att utbilda sig till undersköterskor under de senaste fem åren, samtidigt som de fortsatt arbeta.
– Vi var bland de första kommunerna i Sverige som öppnade ett Kliniskt träningscenter, och vi är oerhört stolta över vad det har bidragit till! De medarbetare som studerat till undersköterskor har fått sin praktiska utbildning här, men vi har också använt centret till andra kompetenshöjande insatser och utbildningar. Det Kliniska träningscentret har blivit oerhört viktigt för att fortsätta vårt arbete med att höja kompetensen inom vård och omsorg, samtidigt som vi hoppas att det stärker vår position som en attraktiv arbetsgivare som satsar på sina medarbetare, säger Helena Koch.