Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Nytt forum för anhöriga – anhörigcafé

I slutet av augusti och början av september drar anhörigträffarna igång igen, nytt för denna höst är anhörigcafé. Hit kan du komma och ta en kopp kaffe, växla några ord med andra i liknande situationer samt få råd och hjälp från vår anhörigkonsulent.

I höst startar det nya forumet anhörigcafé upp, ett forum det du som stöttar någon i vardagen är välkommen. Detta forum är till för dig som är anhörig till en äldre person, någon med en funktionsnedsättning (både fysisk och psykisk) eller en långvarig sjukdom. Du behöver inte vara en familjemedlem för att delta – även grannar, vänner och andra medmänniskor som hjälper någon är varmt välkomna.

Stöd och hjälp

Vid varje tillfälle kommer vår anhörigkonsulent att finnas på plats för att svara på frågor och ge mer information om vilket stöd som finns tillgängligt för dig som anhörig. Du behöver inte ha ett specifikt ärende eller särskilda frågor för att delta, ibland kan det vara skönt att bara sitta ner med en kopp kaffe och träffa andra i liknande situationer.

Träffarna ger möjlighet att dela erfarenheter och tankar med andra som förstår de utmaningar och glädjeämnen som det innebär att vara anhörig. Genom att mötas och samtala kan man både ge och få stöd, vilket ofta kan vara till stor hjälp. Ibland är det just i mötet med andra som man hittar de bästa lösningarna eller bara den tröst man behöver i vardagen.

När och var

Datum: 9/9, 7/10, 4/11 och 2/12 (måndagar)
Tid: 14.00-16.00
Plats: Skärborgarnas Hus, B-salen (ingång på baksidan)

Det krävs ingen anmälan och träffarna är kostnadsfria. Kom som du är och ta del av en gemenskap där vi tillsammans kan skapa en stödjande miljö för alla som är i en liknande situation. Vi ser fram emot att träffa dig!

Aktuella aktiviteter, föreläsningar och stödgrupper

  • Enskilt samtal

    Vi erbjuder enskilda stödsamtal för dig som anhörig. Du är välkommen att höra av dig till Malin Hill, anhörigkonsulent Trosa kommun.

    Mail: anhorigstod@trosa.se
    Telefon: 0156-522 41

  • Anhörigcafé

    Kom och drick en kopp kaffe och träffa andra anhöriga i liknande situation. Här har ni möjlighet att prata om hur det är att vara anhörig och dela erfarenheter med varandra, eller bara för en stunds social samvaro.

    Anhörigkonsulenten är på plats och svarar på frågor och kan ge mer information om vilket stöd du som anhörig kan få. Du behöver inte veta vad du har för ärende för att komma.

    Vi vänder oss till dig som är anhörig och stöttar någon som är äldre, har en funktionsnedsättning (både fysisk och psykisk) eller en långvarig sjukdom. Du behöver inte vara en familjemedlem utan kan även vara granne, vän eller annan medmänniska som stöttar någon i vardagen som behöver hjälp.

    Ingen anmälan krävs, kom om du kan!

    Datum: 9/9, 7/10, 4/11 och 2/12 (måndagar)
    Tid: Kl. 14,00-16,00
    Plats: Skärborgarnas Hus, B-salen (ingång på baksidan)

    Kostnadsfritt

  • Samtalsstöd för föräldrar till barn med NPF

    Under hösten fortsätter våra samtalsträffar för föräldrar till barn eller ungdomar un­der 18 år med ADHD, Autism eller annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ingen diagnos krävs och både nya och tidigare deltagare är välkomna!

    Att vara förälder till ett barn med NPF kan innebära andra utmaningar som gör att många föräldrar kan känna sig ensamma med sina upplevelser. På våra föräldraträffar har du möjlighet att träffa andra och finna gemenskap genom att utbyta erfarenheter och få stöd av varandra. Förhoppningen är att det blir en trevlig stund med bra samtal och diskussioner över en kopp te eller kaffe.

    Datum: 30/8, 20/9, 18/10 och 29/11 (fredagar)
    Tid: 9.00-11.00
    Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång på baksidan)
    Anmälan: Träffarna är gratis och anmälan görs till anhörigkonsulent Malin Hill via e-post anhorigstod@trosa.se eller telefon 0156-52241.

  • Samtalsstöd till dig som stöttar någon med demens eller minnesproblematik

    Välkommen till höstens anhörigträffar för dig som stöttar någon med demenssjukdom eller minnesproblematik. Här har ni möjlighet att träffa andra som lever i en liknande situation och dela erfarenheter med varandra. Förhoppningen är att det både ska bli en trevlig stund, men även ge möjlighet att få prata om det som kan vara svårt. Vi bjuder på kaffe, te och frallor.

    Datum: 17/9, 15/10, 12/11 och 10/12 (tisdagar)
    Tid: 9.30–11.00
    Plats: Skärborgarnas hus, B-salen (ingång från baksidan)
    Anmälan: Träffarna är kostnadsfria och anmälan görs på anhorigstod@trosa.se eller 0156-522 41. Max 8 deltagare.

  • Samtalsgrupp för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa

    Önskar du få stöttning av andra som är i liknande situation som du? Känna gemenskap och utbyta erfarenheter och kunskap med varandra?

    Kontakta Malin Hill, anhörigkonsulent på Trosa kommun, för information om planerade anhöriggrupper för dig som stöttar någon med psykisk ohälsa.

  • Digital samtalsträffar, föreläsningar och aktiviteter

    Digital samtalsgrupp för dig som är förälder till barn med flerfunktionsnedsättning. Här ges du möjlighet att prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i en liknande situation. Nationellt kompetenscentrum Anhöriga bidrar med kunskap och erfarenhet. Träffarna sker varannan torsdag från 5 september kl. 17,30-19,00 via den digitala plattformen Zoom. Ladda ner PDF.

    Digitalsamtalsgrupp för dig som är anhörig till någon med flerfunktionsnedsättning. Här ges du möjlighet att prata om det som är viktigt för dig och samtidigt möta och lyssna på andra som är i en liknande situation. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

    Digital samtalsgrupp för vuxensyskon som arrangeras av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Träffarna följer samtalsmaterialet från Fokus på mig, Vuxensyskon, och leds av två anhörigkonsulenter. Träffarna sker över Zoom. Läs mer om samtalsgruppen.Öppnas i nytt fönster

    Digital mindfulness för dig som är över 18 år och ger stöd och hjälp till en närstående som på grund av ålder, långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att klara sig själv. Anhöriga från hela Sverige är välkomna att delta! Läs mer om digital mindfulness.