Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Nu står Ängsgårdens alla avdelningar helt färdiga

Mot slutet av oktober sker inflytt på den nyrenoverade avdelningen Gläntan på Ängsgården. Därmed är alla tre avdelningar på Ängsgården färdigrenoverade. Arbetet med Ängsgården har lett till både uppskattade nya miljöer för boende och personal och framgångsrika samarbeten under projekttiden.

Än så länge står rummen tomma på avdelning Gläntan, och en rofylld tystnad råder i lägenheterna och korridorerna. Men snart kommer de att börja fyllas och förberedas för att vara redo att ta emot de boende som flyttar in den 23 oktober.

Ängsgårdens demensboende består av tre avdelningar. I september 2023 invigdes den helt nybyggda avdelningen Lunden efter att under ett års tid ha byggts om från lokaler som tidigare använts av socialkontoret. Därefter tog arbetet med att renovera det befintliga Ängsgården vid, det vill säga avdelningarna Solvingen och Gläntan. Solvingen stod klar för inflytt i februari och nu är alltså de sista detaljerna slutförda på Gläntan.

– Det känns så härligt att vi nu är i mål, och att det har blivit så bra, säger Marie EngströmJohansson, verksamhetsutvecklare.

Lugn och harmonisk miljö

När Lunden byggdes satsades det mycket på att arbeta med rätt ljus, färger och ljuddämpning för att skapa en lugn och harmonisk miljö. Både Solvingen och Gläntan har renoverats efter den modellen.

– Det har varit en fördel att kunna arbeta för att efterlikna Lunden, och samtidigt en utmaning i och med att vi där byggde nytt medan Gläntan och Solvingen har varit ytskiktsrenoveringar. Men jag tycker vi har lyckats bra, säger byggprojektledare Olof Hjortronberger.

Förändringarna har varit uppskattade, både hos de boende, närstående och personal.

– Både på Lunden och Solvingen har vi märkt ett ökat lugn och trygghet hos de boende och personalen upplever också en stor skillnad. Färgsättning och golv har en jättestor betydelse, bara man går in på avdelningarna så känner man av en annan värme, säger Marie EngströmJohansson.

Photo 1 of 6

Marie Engström, verksamhetsutvecklare och Olof Hjortronberger, byggprojektledare.

Ny planlösning på Gläntan

Alla lägenheter har fått en egen fondvägg där samma färg går igen runt ytterdörren. Utanför varje lägenhet finns ett glasskåp med plats för personliga saker vilket ska göra det lättare för de boende att känna igen sin egen bostad. Alla badrum är utrustade med höj- och sänkbara handfat samt särskilda hygientoaletter som bland annat har uppvärmd sits och nattbelysning.

På avdelningen Gläntan har även planlösningen justerats. Där det tidigare fanns två kök har det idag blivit två extra lägenheter medan två dagrum har slagits ihop till ett nytt kök och allrum med öppen planlösning.

– Den här lösningen har vi på Lunden också och det kommer att bli väldigt bra. Det finns fortfarande möjlighet att sitta mer avskilt och äta för dem som behöver det, och vi har fått in fler lägenheter vilket är en fördel, säger Marie EngströmJohansson.

Nära samarbete bidrar till ökad förståelse

En framgångsfaktor bakom arbetet med Ängsgården har varit att medarbetarna på Ängsgården och byggprojektet har arbetat tillsammans, tagit vara på varandras kompetenser och haft nära dialoger kring hur avdelningarna ska utformas.

– Vi har kunnat prata om deras behov i ett tidigt skede och hittat lösningar. Nu vet alla varför vi har gjort på det här sättet, och hade vi inte haft samarbetet hade vi fått många frågor nu när vi är klara. Vi har fått en förståelse och lyssnat på varandra och det har gjort arbetet väldigt roligt och effektivt, säger Olof Hjortronberger.