Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Nu öppnar MTB-leden i Vitalisskogen

För dig som cyklar mountainbike finns nu möjlighet att cykla i Trosa kommuns helt nya MTB-led i Vitalisskogen.

MTB-leden i Vitalisskogen är cirka 1,7 kilometer lång. Svårighetsgraden är blå med inslag av grönt, vilket innebär att den är lätt och bitvis mycket lätt. Leden passar således både dig som vill börja cykla mountainbike och dig som har mer erfarenhet. För din egen säkerhet bör du ha viss cykelvana samt använda hjälm.

– Vitalisskogen är ett fantastiskt friluftsområde och det känns riktigt roligt att vi nu kan erbjuda ännu ett sätt att komma ut och vistas i naturen på. Jag hoppas många tar chansen att uppleva mountainbike-leden, säger Sara Fältskog Eldros, kultur- och föreningschef i Trosa kommun.

Följ blå skyltar

Led och riktning har märkts ut med blå skyltar. Det är viktigt att alla följer skyltarnas riktning för att undvika möten och därmed öka säkerheten. På några ställen korsar leden elljussspåret och gång- och cykelbanan, korsningarna är märkta med varningsskyltar. Tänk på att visa hänsyn och var försiktig då Vitalisskogen utnyttjas av många människor både för motion, rekreation och som genomfart.

MTB-leden har designats och byggts av We Ride MTB. Underlaget på leden är grus varvat med naturmark. På några platser delar sig leden och du kan då välja att den väg som är märkt A eller den som är märkt B. B-spåret är något mer utmanande och lite längre.

Skapa harmonisk cykelkänsla

– Leden rör sig naturligt i landskapet och har planlagts för att skapa en harmonisk cykelkänsla som går i takt med naturens egen rytm. Målet har varit att skapa en skön känsla av flyt, något som MTB-cyklister ibland kallar för flow, säger Magnus Carlson från We Ride MTB.

Leden är i första hand avsedd för mountainbike, men det går bra att använda vilken cykel som helst med fungerande bromsar. Du får gärna använda elcykel, men det är inte tillåtet att framföra motordrivna fordon på leden.

Välkomna ut i Vitalisskogens MTB-spår!