Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Inspirerande framtidsvecka på Hedebyskolan och Tomtaklintskolan

Framtidsveckan på Hedebyskolan och Tomtaklintskolan avslutades i fredags, en vecka fylld med inspiration, kreativa idéer och förberedelser inför framtiden. Veckan bjöd på allt från föreläsningar och gymnasiemässa till kreativa projekt som Draknästet.

Under veckan som gick har elever i årskurs nio fått lite extra tid att reflektera över sin framtid och det kommande gymnasievalet. Ett flertal gymnasieskolor besökte skolorna för att presentera sina utbildningar och informera om vilka program som kunde passa olika intressen och framtida mål. Eleverna fick värdefulla insikter om de olika alternativen och vad de bör tänka på när de gör sitt val till gymnasiet.

För åttonde året bjöds det även in till en inspirationsföreläsning med Caxton Njuki och Mohammed Mouaid. Med dans och hög musik startade de sin föreläsning som tog upp ämnen som både berörde och gav perspektiv. Tillsammans uppmuntrade Caxton och Mohammed eleverna att följa sina intressen och våga drömma stort. Många av de som deltog ansåg att föreläsningen gav dem nya perspektiv och att de tar med sig värdefulla lärdomar från den. Det var en timme med både hög energi och många skratt, men också mycket allvar.

Kreativa idéer och final i Draknästet

En av de mest engagerande inslagen under veckan var Draknästet på Hedebyskolan. Eleverna fick under veckan arbeta med att utveckla en affärsidé, som de sedan på fredagen fick presentera inför en jury av lokala entreprenörer. Detta var en chans för eleverna att inte bara använda sin kreativitet utan också att få en inblick i hur det är att pitcha idéer och tänka som entreprenörer.

Idéerna var många, bland annat en soluppvärmd tallrik, en app som hjälper dig förstå olika trafikskyltar, en penna med inbyggd linjal och mycket mer. Vann hela Draknästet gjorde tillslut Leia Svedberg, Emma Brander, Agnes Öfverström, Chloe Latoy och Amelie Hedlund med sin produktidé “Multi” – en parfymflaska som innehåller flera olika dofter och gör det lätt att byta doft utan att behöva släpa med sig flera flaskor.

– Det var jättekul, och lite chockerande, att det var vi som vann. Att presentera var läskigt och nervöst, men nu känns det bara bra.

Gruppens idé imponerade på juryn, som även de gav positiva reaktioner på elevernas arbete. Niklas Waara Åhrlin, en av årets drakar, kommenterade:

– Det var väldigt roligt att vara med. Det var så många bra presentationer, vi har blivit mycket imponerade.

Draknästet-finalen blev en spännande avslutning på en vecka där eleverna verkligen fått visa prov på sin kreativitet, sin förmåga att samarbeta och sitt engagemang för framtiden.

Photo 1 of 6

Eleverna arbetade entusiastiskt med sina olika affärsidéer. Här är en visualisering av en app en grupp arbetade med.