Här odlas salladen direkt i matsalen
I köket på Tomtaklintskolan har man fått möjlighet att testa att odla egna grönsaker. Odlingen sker i ett hydroponiskt skåp där det snabbt har börjat växa grödor som ska bli ingredienser både i den lagade maten och i salladsbuffén.
I ett utav hörnen i matsalen på Tomtaklintskolan har det nyligen tillkommit ett nytt skåp. Inifrån glasdörren sprids ett lila ljus och på varje hyllplan har det börjat titta upp små gröna blad. Det är ett så kallat hydroponiskt skåp som möjliggör odling av grönsaker, skott och örter året om.
– Vi vill försöka uppmuntra eleverna både till att äta mer grönt och till att bli mer delaktiga i vad de äter i skolan. Nu har vi fått låna det här skåpet för att testa om det är något som fungerar för oss, säger Jenny Sultan, måltidsansvarig i Trosa kommun.
I matlagning och i buffén
Skåpet är helt nytt men redan efter en vecka är det flera grödor som har tagit fart. Just nu odlas basilika, koriander, pak choi-groddar, broccoliskott, rödkålsskott och olika slags salladsblad. Det ska kunna användas både i matlagningen och på salladsbuffén.
– Vi hoppas att det kommer att växa mycket sallad. Eleverna här är duktiga på att äta grönsaker, men exakt vad vi kommer att göra med det återstår att se. Det kan ju bli väldigt mycket pesto av det här, eller att använda i köttfärssås, säger Anna-Karin Sveningsson, servicepersonal, och visar basilikan som har tagit sig fint.
Göra eleverna delaktiga
Både Anna-Karin och kocken Carola Lindgren berättar att eleverna på skolan har varit nyfikna och frågat vad som händer i skåpet.
– Vi vill att elever ska bli engagerade och delaktiga i vad vi ska odla i skåpet framöver. De kan använda det i hemkunskapen och för att lära sig om vad växter behöver för att de ska må bra och för att man ska kunna skörda, säger Jenny Sultan.
Hydroponisk odling
Hydroponisk odling sker i särskilda skåp och växterna odlas i en näringsrik vattenlösning i stället för i jord. LED-belysningen i skåpet simulerar dagsljus. Skåpet har ett automatiskt bevattningssystem och odlingen kan ske året om.