Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Förslag om reviderad vatten- och avloppstaxa

Teknik- och servicenämnden har tagit ställning till ett nytt förslag om höjd vatten och avloppstaxa från och med 1 juli 2024.

Den senaste revideringen av VA-taxan gjordes i december 2023 och gäller från 1 januari i år. Teknik- och servicenämnden föreslår nu ytterligare en höjning av brukningstaxan med 39 procent för införande den 1 juli 2024. Det innebär att vi kommer att ha höjt VA-taxan med sammanlagt 130 procent på fem år.

– VA-verksamheten går fortfarande med stora underskott, trots våra tidigare höjningar och vårt löpande arbete med kostnadsbesparingar. Vi har flera investeringar framför oss som ska skapa en robust vatten- och avloppsverksamhet som ska hålla i många år, därför behöver vi den här höjningen. Vatten- och avlopp ska också betalas av alla VA-abonnenter och då är det den här lösningen vi kan göra, säger John Carlsson (C), ordförande i Teknik- och servicenämnden.

Investeringarna handlar bland annat om arbetet med överföringsledningen till Himmerfjärdsverket, den tidigare renoveringen av Vagnhärads vattentorn, den kommande renoveringen av Trosas vattentorn, det pågående arbetet med byte av ventiler och underhåll av ledningsnätet samt ett stort arbete för att säkra Trosa kommuns dricksvattenförsörjning och dricksvattenkvalitet.

Slutgiltigt beslut om VA-taxan fattas av Kommunfullmäktige den 19 juni.

Uppdatering

Teknik- och servicenämnden sammanträdde den 20 maj och rekommenderar Kommunstyrelsen att anta förslaget om reviderad vatten- och avloppstaxa. Kommunstyrelsen sammanträder den 5 juni.