Hoppa till huvudinnehåll
Sök

Bygg i Tid lyfter fram Trosa som effektiv och smidig samhällsbyggare

Trosa kommuns korta ledtider inom samhällsbyggnad har för andra året i rad uppmärksammats av Initiativet Bygg i Tid. Den effektiva hanteringen av bygglov och detaljplaner är en förebild för hanteringen av en starkt lagstyrd och för kunden svårnavigerad verksamhet.

Smidiga plan- och bygglovsprocesser underlättar för såväl företag som privatpersoner och spar förutom tid, pengar för alla parter. Samhällsbyggnadschef i Trosa kommun Mats Gustafsson berättade i panelsamtal under onsdagen om hur Trosa uppnår just det. Trosa kommun var inbjudna med anledning av att under 2024 utmärkte sig Trosa kommun inom ledtidsindex genom att prestera kortaste ledtiderna inom samtliga kategorier enligt Initiativet Bygg i Tid, tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna, som står bakom mätningen.

Mats Gustafsson, samhällsbyggnadschef: ”Under åren av hög tillväxt finslipade såväl politiker som tjänstemän våra arbetssätt för att arbeta så effektivt som möjligt. Tillväxten har dämpats men lågkonjunkturen har satt ännu större press på effektiva processer med en återhållsam organisation och utan att tumma på rättssäkerhet. Tydlighet i allt från politisk beställning till planer är en grundbult och att våga hitta okonventionella lösningar.”

Effektiva ledtider betyder i praktiken att företagare och privatpersoner som vill förverkliga ett byggprojekt möter en väldigt effektiv process i Trosa kommun där tydliga besked och handläggning gör att sträckan från idé till färdigt projekt är kortast bland undersökta kommuner.

Detaljplaneledtider skiljer sig i många fall kraftigt åt mellan kommuner, och de olika stadierna i processen kan även variera i tidsomfång. I kommuner med effektiva processer finns vissa gemensamma teman. Tidig dialog med de olika parterna, effektiva arbetssätt och erfarna handläggare, samt samspel mellan kommunala funktioner och politiken är framgångsfaktorer som majoriteten av kommuner med snabba ledtider har gemensamt.

Ur rapporten Ledtidsindex 2024: ”Trosa lyckas även i år vinna hela mätningen oavsett storleksklass – och det med stor marginal då man hamnar 8 indexpunkter bättre än mätningens tvåa. Trosas framgång förklaras av att man även i år har lyckats bibehålla kortast medianledtider i detaljplane- och bygglovsprocessen (2,5 år jämfört med viktade mediansnittet 4,3 år). Vidare vinner de även i delindexet Servicegrad, samt förhåller sig över snittet i samtliga övriga delindex förutom ett (tillväxtmotor).”