Hoppa till huvudinnehåll
Dockan Anne är verklighetstrogen och ligger här i en säng, brevid henne står sjuktsköterskan Anne Berglund. En elev provar att ta blodprov i Annes finger.

Fokus på utbildning med dockan Anne

Dijana Maamri och Marie Berglund arbetar som sjuksköterskor i Trosa kommun. Tillsammans ansvarar de för den praktiska delen av utbildningen för blivande undersköterskor. Utbildningen, som pågår fram till mars nästa år, har nu fått en ny deltagare i form av den högteknologiska dockan Anne.

Den 30 september startade en ny omgång av vidareutbildningen till undersköterska. Utbildningen är en del av arbetet med att uppfylla vård- och omsorgsnämndens mål om att öka andelen personal med formell kompetens. Den teoretiska kursen sker på distans från Hermods och den praktiska delen håller Marie Berglund och Dijana Maamri i. Totalt har de under hösten haft tre tillfällen då de träffats på Vård och omsorgs Kliniska träningscentrum (KTC) i Vagnhärad. Utbildningen har nu fått ytterligare en deltagare i form av dockan Anne som ska fungera som ett verktyg i utbildning av personal inom vård och omsorg.

– Med hjälp av Anne kan vi testa olika scenarion och öva på olika moment på ett nytt sätt. Vi kan exempelvis mäta blodtryck på dockan, ta blodprov och puls, berättar Dijana.

Att lära genom verkliga situationer

Tack vare dockan Anne kan personal inom vård och omsorg öva på allt från klinisk kompetens till kommunikationsförmåga. Det går att ställa in olika värden som gör att man kan iscensätta olika typer av sjukdomar och situationer. Bland annat kan hennes blodtryck ändras, pupillerna göras mindre eller större och hennes andningsmönster kan variera. Allt för att skapa en så verklig situation som möjligt. Den personal som varit på plats under utbildningstillfället har varit positiva och tycker att det varit ett bra sätt att lära sig på. Många har velat testa att ta blodprov, mäta blodtryck eller sätta en kateter.

– Vi kan också agera Annes röst och prata för henne. Vi kan påtala om något är fel eller känns konstigt. På så sätt kan personalen öva på att ställa olika typer av frågor och med hjälp av svaren samt de värden de har hjälpa Anne på lämpligast sätt, berättar Marie.

Det är tack vare duktiga medarbetar inom vård och omsorg som Trosa kommun kan leverera vård av hög kvalitet. Med hjälp av Dockan Anne fortsätter arbetet med att se till att personalen inom vård och omsorg bibehåller hög kvalitet med rätt formell kompetens.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och analysera trafik. Besökare avidentifieras och ingen information delas vidare.