Hoppa till huvudinnehåll
Trosaån ringlar sig genom hela kommunen, från sjön sillen hela vägen ut i Östersjön. Här ringlar sig Trosaån igenom Vagnhärad precis vid Scenparken.

Trosaån – under och över ytan

Kvarnar och dammar som under hundratals år skapat hinder i Trosaån har nu anpassats till djurlivet genom att kommunen anlagt fiskpassager. Det möjliggör för fiskar som är beroende av att vandra mellan sötvattensmiljöer och Östersjön att leva och reproducera som de ska. Vilket i sin tur gynnar hela åns ekologiska status.

Projektet färdigställdes hösten 2022 och är ett led i arbetet med EU:s vattendirektiv och FN:s globala mål. Fiskpassageprojektet genomfördes med Trosa kommun som huvudfinansiär och medfinansierades genom bidrag från Naturskyddsföreningens Miljöfond, Länsstyrelsen i Sörmland via LOVA och LONA samt av Havs- och vattenmyndigheten genom anslag 1:11.

Trosaåns fiskräknare

När fiskpassagerna skapades i Trosaån valde man att installera en fiskräknare för att kunna se vilka djur som tar sig förbi vid Trosa kvarn. Redan första året passerade omkring 35 000 stycken. Här syns bla den utrotningshotade ålen, stora öringar och lekfulla uttrar. Ta del av vad fiskräknaren fångat på fiskdata.se. Öppnas i nytt fönster

Vår film om projektet

Så utformades fiskpassagerna

  • Nygårdsdammen

    Ritning över fiskpassagen vid Nygårdsdammen, sett från ovan.

    Vid Nygårdsdammen i Vagnhärad skapades en fiskpassage i form av en upptröskling av åbotten nedanför den gamla dammen, där man med hjälp av natursten skapade en ny sluttande botten. Den gamla kraftstationen revs. Genom mindre schaktarbeten ovan dammen skapades en djupfåra som gör att vattnet koncentreras till passagen. Detta för att säkerställa att passagen har strömmande vatten oavsett om vattnet är högt eller lågt.

    Arbetet påbörjades sommaren 2022 och slutfördes samma höst.

  • Husby Kvarn

    Ritning över fiskpassagen vid Husby Kvarn, sett från ovan.

    Vid Husby Kvarn i Vagnhärad skapades en fiskpassage i form av en upptröskling av åbotten där man med hjälp av block och natursten skapade en ny sluttande botten. Genom mindre schaktarbeten ovan kvarnen samt omläggning av befintliga stenar skapades en fåra som gör att vattnet koncentreras till passagen. Detta för att säkerställa att passagen har strömmande vatten oavsett om vattnet är högt eller lågt. Befintliga dammluckor monterades även ner.

    Arbetet påbörjades sommaren 2022 och slutfördes samma höst.

  • Trosa Kvarn

    Ritning över fiskpassagen vid Trosa Kvarn, sett från ovan.

    Vid Trosa Kvarn i Trosa skapades en fiskpassage i form av ett inlöp, vilket är en stigränna placerad i vattendraget utmed strandkanten. Vid dammen genomfördes bergschakt för att rännan skulle få rätt lutning för fiskarna. Vid utsteget installerades en fiskeräknare för att kunna se om vårt arbete med att göra Trosaån mer tillgänglig för vattenlevande djur har gett utdelning.

    Arbetet påbörjades våren 2022 och slutfördes samma höst.

Bilder från byggprocessen

Photo 1 of 8
I förgrunden står en skylt med texten "Trosaåns fiskevårdsområde". I bakgrunden syns vattnet forsa förbi Husby kvarn.

Husby kvarn innan projektstart.

Photo 1 of 5
Åvattnet forsar förbi över stora stenar och stockar, höga träd syns utmed åkanterna. På håll syns Nygårdsdammens lilla bro.

Nygårdsdammen innan projektet.

Photo 1 of 8
Under den röda träbron till Trosa kvarn forsar åvattnet över den gamla bergklacken och den tidigare fiskpassagerännan i betong

Trosa kvarn innan projektstart.

Elin van Dooren

Kommunekolog

Relaterade sidor

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och analysera trafik. Besökare avidentifieras och ingen information delas vidare.